Iniciem un taller de robòtica per a joves en el marc del Servei TerapèuTic

Osonament ha iniciat un taller de robòtica adreçat als joves que s’atenen a l’entitat. Es tracta d’una de les accions que s’estan fent en el Servei TerapèuTIC, programa que aplica les noves tecnologies per potenciar la intervenció precoç i la millora del pronòstic dels problemes de salut mental i addiccions dels joves, que es va engegar el setembre de 2009 gràcies el finançament aconseguit a la sisena edició del sopar Il·lusions a Taula que de Rotary Club de Vic-Osona.

La robòtica consisteix en un conjunt d’elements físics o de programació que motiven els joves a construir, programar i raonar de manera lògica. Aquestes tecnologies de programació i robòtiques són especialment beneficioses per a l’ensenyament de STEM (ciència, tecnologia, enginyeria i matemàtiques) i, per tant, del pensament computacional.

La robòtica i el pensament computacional tenen un potencial educatiu i rehabilitador pels joves en general, i en especial, per a la població amb problemes de salut mental, on en la majoria dels casos queden afectades tant les àrees cognitiva com les psicosocial.

En el cas concret de les funcions executives, el taller de robòtica pot afavorir a facilitar la consecució de fites a través de la fixació de propòsits, la planificació i el desenvolupament d’accions, l’autocontrol davant de reaccions instintives, la selecció i supervisió de conductes, la capacitat d’atenció i memòria,  la flexibilitat, l’anàlisi d’escenaris potencials o el control del temps. Així mateix, proporciona competència en l’esforç intel·lectual i l’adquisició de coneixements informàtics i fluïdesa tecnològica.

A nivell psicosocial, algunes avantatges són la millora el treball en equip i les competències de col·laboració, una millor integració en el grup, facilita l’educació emocional, augmenta l’autoestima i la confiança amb els conceptes i problemes tècnics en els joves, proporciona coneixement dels seus valors personals i l’ús responsable de la tecnologia, estimula la creativitat mitjançant el disseny i la resolució de problemes, entre d’altres.

Els joves que participen en el taller estan vinculats al programa Joves en acció d’Osonament, orientat a la recuperació funcional i la inserció sociolaboral o formativa. L’objectiu final és implicar les persones participants de forma activa en la definició i posada en marxa d’un projecte vital propi, basat en els seus interessos i competències.

Comparteix aquesta publicació: