“Aquesta activitat m’ha ajudat a integrar el moviment vigorós en el dia a dia de forma natural. No em costa tant aixecar-me, pujar escales abans em costava molt i ara ho faig sense pensar-ho. He guanyat en estat d’ànim i en moviment”. Aquestes són paraules de l’Ana Maria, una de les participants en les activitats de +Moviment, el programa de recerca que l’educadora física d’Osonament, Mariona Caro, està desenvolupant amb el Grup de Recerca en Esport i Activitat Física (GREAF) de la UVic-UCC, en el marc del Programa de doctorat en Ciències de l’Esport i el Moviment Humà i que podeu conèixer a través del següent vídeo:
Aquest projecte té per objectiu avaluar l’eficàcia de la pràctica d’activitat física vigorosa diària -combinant High Intensity Interval Training (HIIT) i Vigorous Intermittent Life-Style Physical Activity (VILPA)- en persones amb problemes de salut mental. Segons Caro, “els resultats de l’impacte d’aquest programa en les persones participants els tindrem l’any que ve”. No obstant, “tenim la vivència de les persones i elles et venen i et comenten que noten una millora general del seu benestar i, també, a nivell de motivació”.
Segons la coordinadora de GREAF i directora de la tesi, Anna Maria Puig, l’objectiu d’aquest programa dissenyat específicament per a les persones ateses a Osonament, “és que els participants aprenguin a introduir aquests moviments d’activitat física vigorosa en la seva vida diària de forma autònoma”. L’activitat física té molts beneficis, “però si aquesta és d’intensitat més elevada, aporta beneficis extres a nivell de salut mental, social, emocional, de prevenció, etc.”, diu Puig.
Puig també explica que és un programa individualitzat a les característiques de les persones amb problemes de salut mental però, “un cop fet aquest primer nivell d’adaptació, la Mariona adapta les sessions a cada persona i també en funció de com es troben aquell dia”.
“Els participants en el programa fan dues sessions setmanals de HIIT en grup durant dos mesos per anar introduint l’activitat física vigorosa a les seves vides, coneixent el seu cos i quines intensitats poden tolerar a nivell individual”, explica Caro. Els dos mesos següents, “aprenen a utilitzar les eines per anar introduint píndoles d’activitat física intensa en el seu dia a dia, com ara pujar escales, transportar pesos, caminar amb ritme… i només fan una sessió setmanal al centre”. En l’etapa final, “no es fan activitats dirigides al centre, sinó que es fa un seguiment individual i s’ajuda a la persona a potenciar l’hàbit de realitzar activitat física en el seu dia a dia, que ja han après a introduir en les etapes anteriors”, conclou la professional d’Osonament.
El programa +Moviment es va iniciar a principis de 2023 i hi participen un total de 26 persones d’Osonament, que formen part del grup d’intervenció. En ser un assaig clínic, controlat, també hi ha un grup control de la Fundació Althaia.