La Fundació Centre Mèdic Psicopedagògic d’Osona neix l’any 1978 com un servei pioner per donar resposta a problemes de comportament i maduració d’infants i adolescents a la comarca d’Osona. Inicialment, oferia serveis de prevenció, diagnòstic, tractament psiquiàtric, tractament psicopedagògic, logopèdia, orientació escolar i orientació familiar.
A la dècada dels 90 amplia els seus serveis a persones adultes en els àmbits de la salut mental i les drogodependències i, paulatinament, va implementant diferents serveis d’àmbit comunitari.
A partir de l’any 2003, amb l’aprovació del Projecte Osona Salut Mental – pla estratègic conjunt entre Osonament i Consorci Hospitalari de Vic (CHV)- ens centrem totalment en la consolidació d’aquests serveis comunitaris passant tota la gestió de l’atenció ambulatòria, hospitalària i d’urgències al CHV.
Incorporació dels diferents serveis i projectes per anys:
1998, comencem a gestionar el Centre de Dia El Pedrís, creat deu anys abans per l’Ajuntament de Vic. Més endavant, es convertirà en el Servei de Rehabilitació Comunitària en Salut Mental (SRC).
2001, posem en marxa la primera Llar amb suport al carrer Torre de Les Pinyes de Vic.
2002, constituïm el Club Social El Pedrís, que integrem dins de l’Àrea de Rehabilitació Comunitària.
2003, impulsem el Programa de Suport a l’Autonomia a la Pròpia Llar.
2004, celebrem els 25 anys de la Fundació amb un acte a l’edifici El Sucre de Vic, presidit per l’aleshores consellera de Benestar Social, Anna Simó
2005, guanyem el concurs per gestionar la Llar Residència de Manlleu, de titularitat pública.
2006, el Consell Comarcal d’Osona, la Mancomunitat de municipis La Plana i la nostra entitat constitueixen la Fundació Areté. Poc després inaugurem el Centre Especial de Treball Areté.
2007, consolidem el Servei d’Inserció laboral, en què es desenvolupen tres projectes: l’Oficina Tècnica Laboral, el Servei Prelaboral i el CET Areté.
2008, engeguem un programa específic per potenciar el suport dels usuaris del servei d’inserció laboral en el lloc de treball en empreses del mercat ordinari.
2009, Celebrem els 30 anys de l’entitat en un acte a l’edifici El Sucre de Vic, presidit per l’aleshores consellera de Benestar Social Carme Capdevila
2010, presentem XEISO, una xarxa comarcal d’entitats d’Osona i del Ripollès, entre les quals hi ha Osonament, que vetlla per la inserció laboral de col·lectius amb risc d’exclusió social.
Inaugurem dos nous pisos en el marc del programa de Llars amb suport de l’Àrea d’Habitatge, ampliant el número de places a 10.
2011, implantem el nou Servei d’Atenció Domiciliària en Salut Mental (SADE) adreçat a persones amb trastorn mental i amb dependència reconeguda que requereixen una atenció en el seu propi domicili.
Diversifiquem la línia de negoci d’Areté amb la posada en funcionament del Servei de repartiment de material publicitari i bustiada a la comarca d’Osona.
L’Institut Català d’Assistència i Serveis Socials (ICASS) ens renova l’adjudicació de la gestió de la Llar Residència de Manlleu.
2012, comencem a treballar en el pla funcional d’un nou edifici que aplegarà tots els recursos de l’entitat exceptuant la Llar Residència de Manlleu, les llars amb suport i el CET Areté.
2014, aprovem el projecte del nou edifici.
2015, concretament el 31 de gener, col·loquem la primera pedra del nou equipament en un acte multitudinari presidit pel Conseller de Salut, Boi Ruiz, el qual posa d’exemple el model de salut mental d’Osona i assegura que es tracta d’un referent a nivell de país.
A l’abril, la consellera de Benestar Social i Família, Neus Munté, presenta a Torelló el projecte Espai Estivill Camps, el nou espai d’Osonament que acull un recurs residencial amb quatre places de llar amb suport i un espai de dia amb serveis de rehabilitació i oci.
A l’octubre, Munté presideix la celebració dels 10 anys de la Llar Residència de Manlleu, agraint el nostre treball: “La vostra trajectòria demostra que sou una entitat summament activa, amb unes capacitats més que demostrades per tirar endavant malgrat les dificultats i amb un projecte sòlid darrere”.
2016, concretament el 21 d’octubre, el president de la Generalitat, Carles Puigdemont, inaugura el nou edifici d’Osonament amb la presència del conseller de Salut, Antoni Comín i del conseller de Justícia, Carles Mundó. Puigdemont va afirmar: “Em sento molt feliç de poder signar en aquest llibre d’honor d’Osonament i de deixar testimoni de l’orgull que sento com a president de la Generalitat de comprovar com avancem en la construcció d’una societat més digne, que atén les persones més necessitades de la manera que la decència col·lectiva ens exigeix. Osonament és l’exemple pràctic, palpable, d’una manera de fer les coses que ens inspira”.
2017 Osonament passa el mes de març a formar part de la Fundació Tutelar l’Esguard.
El 12 de maig, la consellera Dolors Bassa inaugura l’Espai Estivill Camps de Torelló d’Osonament, un espai de club social per a la gent de la Vall del Ges i llar amb suport.
Aquest mateix any passem a formar part de la Fundació Tutelar l’Esguard, que passa així a oferir per primer cop serveis de tutela a persones amb problemes de salut mental a Osona
2018. Posen en funcionament el servei Osonament Balenyà per apropar l’atenció a la població d’Osona Sud.
També inaugurem la cafeteria BioArtCafè, a l’edifici cebtral d’Osonament, per impulsar la inserció laboral de persones amb problemes de salut mental.
2019. Celebrem els 40 anys d’Osonament en un acte institucional (6 de juny) amb els consellers Chakir El Homrani i Alba Vergés a l’auditori Marià Vila d’Abadal d’El Sucre de Vic. En el marc de l’acte fem un homenatge als 8 presidents que ha tingut la Fundació al llarg d’aquestes quatre dècades.
El segon acte del 40è aniversari va ser l’espectacle “Jo bé, i tu”, que es va realitzar el 23 de novembre a l’Atlàntida de Vic. Es tractava d’una obra de gran format protagonitzada per persones ateses a Osonament i dirigida pel músic Arnau Tordera. Hi van assistir 450 persones.

A finals del 2019, el govern de la Generalitat de Catalunya concedeix la Placa al treball President Macià a Osonament, en la categoria d’igualtat d’oportunitats en el treball i conciliació de la vida personal, laboral i familiar.

2020. Osonament rep el Toni d’Honor que lliuren els Tonis de Taradell, per la seva tasca d’atenció a les persones amb problemes de salut mental i addiccions a la comarca d’Osona.
Al mes d’octubre, Osonament passa a formar part de la Junta de l’Associació Sant Tomàs.
2021. La gerent d’Osonament, Mercè Generó, és la persona homenatjada per Òmnium Osona a la Marxa dels Vigatans 2021. L’acte d’homenatge es celebra el 6 de setembre a Folgueroles.

2023. La gerent d’Osonament, Mercè Generó, és la persona homenatjada en el marc de la inauguració de la XXVIII edició de la Universitat d’Estiu de la UVic-UCC.
Qui som: Missió, visio i valors / Història / Equip / L’edifici / Certificats i reconeixements / Dades destacades / Estratègia corporativa / Treball col·laboratiu / Ètica / Docència i recerca