L’edifici central d’Osonament, un equipament premiat

El nou edifici d’Osonament neix de la voluntat d’integrar en un sol espai els serveis que com a Fundació Centre Mèdic Psicopedagògic d’Osona vam prestar fins a mitjans de 2016 en diferents punts de Vic amb l’objectiu d’optimitzar recursos, consolidar el model integrat de salut mental i addiccions i prestar una millor atenció a les persones usuàries.

El nou equipament s’ubica ens uns terrenys de 2.239,7 m2, donats per l’Ajuntament de Vic, al carrer Josep Maria Selva, número 2. És obra de l’equip d’arquitectes Comas-Pont de Vic.

És un edifici aïllat, de planta baixa, amb una petita planta semisoterrani i planta primera, que integra criteris de sostenibilitat que li permeten assolir un Nivell d’eficiència energètica  A.

Es va prioritzar, doncs, que fos un edifici sostenible i respectuós amb el medi ambient i amb les persones. Per exemple, es va fer un mínim moviment de terres per adaptar l’edifici a la topografia existent. Així mateix, es va repetir el mateix mòdul estructural per permetre l’estandarització del procés constructiu.

Tant la volumetria com els materials de tancament, també responen a criteris d’eficiència energètica, amb una doble coberta lleugera en volta i ventilada, una porxada a la galeria sud per aprofitar l’efecte hivernacle, llums led i recollida d’aigua de pluja.

Així mateix, es van utilitzar materials naturals i reciclats que necessiten poc manteniment i que, alhora, aporten calidesa. A més, es va tenir en compte que fos un edifici accessible i que respectés la igualtat de gènere en la senyalització.

En la senyalètica de l’edifici, hi van participar les persones usuàries del centre.

L’edifici és obert al conjunt de la ciutadania. Les entitats que ho demanin poden utilitzar la sala polivalent i la població també poden accedir al BioArtCafè.

 Fotos: Adrià Goula


Reconeixements a Comas-Pont Arquitectes per l’edifici d’Osonament

www.comas-pont.com

. Obra premiada XIV Bienal Española de Arquitectura y Urbanismo. Premio del Panorama de Obras. 2018
. Obra premiada als premis NAN amb l’obra española amb la millor eficiencia energètica 2018
. Obra premiada als Architecture Awards Build 2017 (Anglaterra)
. Accèsit Premios Construcción Sostenible de Castilla y León 2018
. Obra finalista als Premis FAD 2017
. Obra finalista als Premis CSAE 2017
. Obra finalista als Premis Mapei 2018
. Obra finalista als 2A Europe Architecture Award
. Obra nominada als Premis Europeus Mies Van de Rohe 2017
. Projecte seleccionada pels premis “Procesos Arquitectonicos” (innovación, sostenibilidad y eficiencia)
convocats per CSCAE. 2014
. Projecte exposada a IFEMA durant la Setmana Internacional de la Construcció 2014.
Qui somMissió, visio i valors / Història / Equip / L’edifici / Certificats i reconeixementsDades destacades / Estratègia corporativa / Treball col·laboratiu / Ètica / Docència i recerca