La Taula de Salut Mental i Addiccions d’Osona estrenem una formació pionera a la UVic

 

 

La Taula de Salut Mental d’Osona, creada l’octubre del 2017, té entre els seus grups de treball els mitjans de comunicació, amb l’objectiu de reduir l’estigma dels trastorns mentals. En aquesta línia de sensibilització i informació, s’ha aconseguit portar a terme una formació pionera amb alumnes de 4t de Periodisme de la Universitat de Vic – Universitat Central de Catalunya (UVic-UCC). La primera sessió, de dues hores, es va realitzar el passat 14 de desembre amb els alumnes de l’assignatura Ètica Periodística. L’objectiu era que els futurs periodistes aprenguessin a identificar notícies estigmatitzants, molt freqüents quan es parla de successos o en titulars polítics, i també proporcionar-los eines per redactar peces lliures de discriminació. Segons dades d’Obertament, l’associació catalana que lluita contra l’estigma en salut mental, un 18% de la població creu que les persones amb un trastorn són perilloses i un 28% ni tan sols els donaria l’oportunitat de presentar-se a una entrevista de feina.

Els errors més comuns que cometen els mitjans de comunicació són l’ús despectiu o anacrònic de conceptes mèdics, les generalitzacions a l’hora de parlar d’un determinat diagnòstic i l’associació d’un trastorn amb violència o alta creativitat artística.

La formació a la UVic-UCC va anar a càrrec de Joan López, president de la Taula de Salut Mental i Addiccions d’Osona; Dani Ferrer, activista d’Obertament; Eli Piñol, responsable de comunicació d’Osonament, i els periodistes d’EL 9 NOU Guillem Rico i Txell Vilamala. La voluntat és repetir-la cada curs i també s’ha plantejat exportar-la a altres comarques catalanes.

 

 

 

Notícia El 9 Nou

http://el9nou.cat/osona-ripolles/actualitat/societat/periodistes-lliures-destigma/