Vic Comerç dóna a conèixer el projecte Parelles Artístiques i ajuda a la inserció laboral en salut mental

 

 

El president de Vic Comerç, Toni Brachs i la gerent d’Osonament, Mercè Generó,  van signar ahir a la seu de Vic Comerç un conveni que té per objectiu normalitzar els problemes de salut mental i ajudar a les persones que en presenten en el seu procés de reinserció a la comunitat. A l’acte també hi van participar la regidora de Comerç i Consum, Turisme i Mercats  de Vic, Carme Bover; el comerciant Lluís Codina i la Terapeuta Ocupacional d’Osonament, Neus Vila. Bover va afirmar que aquest conveni suposa un “benefici pràctic i social per a totes les parts”.

Clausura de l’onzena edició de Parelles Artístiques

El conveni contempla diferents punts. Un d’ells té relació amb el projecte d’Osonament Parelles Artístiques, iniciativa que afavoreix un espai de creació i posterior exposició d’un conjunt d’obres originals i úniques realitzades per parelles formades per un artista vinculat als serveis de salut mental i un artista professional.

Aquest mes d’octubre, coincidint amb els actes que se celebren a Osona per commemorar el Dia Mundial de la Salut Mental, es realitzarà la clausura de l’onzena edició del projecte i Vic Comerç hi donarà ple suport.

Per una banda, Vic Comerç ha adquirit 3 de les 14 obres d’Osona que han format part d’aquesta onzena edició i que sortejarà a la campanya comercial d’octubre a través de la Targeta Urbana de Vic. L’objectiu és donar a conèixer el projecte als 23.000 clients que utilitzen la targeta i que aquests puguin entrar al sorteig per guanyar una obra original i única creada amb finalitats socials.

Paral·lelament “organitzarem una campanya de sensibilització sobre la salut mental a tots els comerços”, va explicar Brachs. En aquest sentit, els 330 establiments de Vic Comerç tindran un cartell amb un missatge relacionat amb la salut mental durant el mes d’octubre.

Aquests missatges han sorgit d’una taller d’artteràpia on diferents persones vinculades a Osonament han treballat a través de tècniques corporals, pictòriques i literàries cinc aspectes relacionats amb la salut mental: estigma i autoestigma, benestar emocional, patiment psicològic, capacitat de recuperació i l’art com a canal d’expressió. Amb aquests missatges “intentem provocar reflexions i generar empatia al voltant de la salut mental”, segons la terapeuta Neus Vila.

Aquesta campanya de sensibilització als comerços finalitzarà dissabte 21 d’octubre amb el “Dia de les Parelles Artístiques”, que es celebrarà al Portal de la Rambla de Vic, de 9 a 14h. Els comerços d’aquesta zona de Vic s’implicaran activament en aquesta festa. Segons el comerciant Lluís Codina, impulsarem una xocolatada i aportarem el material necessari per desenvolupar les activitats previstes. Activitats que lligaran l’art i la salut mental. A més, hi haurà una actuació musical i un taller casteller a càrrec dels Sagals d’Osona.

Vic Comerç amb Areté

El conveni signat ahir té d’altres punts relacionats amb l’empresa d’economia social Areté, d’Osonament. Per una banda, Vic Comerç facilita la inserció laboral de persones amb problemes de salut mental apostant pel servei d’Areté de distribució de material publicitari per les diferents campanyes que realitza anualment. Segons Mercè Generó, gerent d’Osonament, “el fet que Vic Comerç hagi apostat pel nostre servei de repartiment sostenible facilita que més persones amb problemes de salut mental tinguin una oportunitat d’inserir-se al mercat laboral”. Per la nostra banda, “facilitarem que les persones usuàries i els professionals d’Osonament tinguin a la seva disposició la targeta urbana de Vic”, va afirmar Generó.

A més del servei de repartiment de publicitat, Areté compta amb una fusteria que fabrica tota classe de productes de fusta de proximitat. En relació a la fusteria, Osonament oferirà descomptes dels seus productes als comerços associats a Vic Comerç. I per segon any consecutiu, l’associació  “ens encarregarà el disseny i la fabricació dels guardons de la Gala Vic-Comerç 2017, que es faran a la fusteria d’Areté”.

Finalment, Generó va apuntar que la botiga de segona mà que Areté obrirà properament al barri del Remei de Vic s’adherirà a Vic Comerç