Quins beneficis aporta l’art a la salut mental?

Quins beneficis aporta l’art a la salut mental? I, més concretament, quins beneficis aporta el projecte Parelles Artístiques al seus participants? Aquestes són algunes de les preguntes que Osonament i la UVic-UCC volen respondre a partir d’un nou projecte de recerca que va començar a caminar fa un any. Aquest mes de febrer, el projecte ha encetat una nova fase: la fase de recollida de dades. “De moment, s’ha començat recollint informació a través d’un grup d’artistes vinculats a Osonament conformat per 5 persones”, explica el doctorand industrial Jaume Cases, que realitza la recerca.

Segons Cases, s’utilitza una metodologia mixta, que combina mètodes qualitatius i quantitatius: “la metodologia qualitativa ens permetrà estudiar la realitat en la seva situació natural, entenent i interpretant els diferents fenòmens segons les experiències i els significats que les persones li atorguin. D’altra banda, la metodologia quantitativa ens permetrà descobrir, relacionar i quantificar la informació obtinguda”, apunta.

Conèixer els beneficis que aporten les activitats artístiques a les persones que passen per una fase de recuperació d’una problemàtica en salut mental i consolidar aquestes pràctiques com a prescripcions socials dins el model sociosanitari ,és l’objectiu d’aquest projecte de recerca. Porta per títol “Impacte de l’art i la cultura en el benestar psicològic i la participació social de persones amb problemes de salut mental – Estudi de cas: ‘Parelles artístiques’” i està liderat pel Dr. Ruben del Rio, professional d’Osonament i pel Dr. Salvador Simó, del Grup de Recerca Samis de la UVic-UCC.

Aquest és el quart projecte de recerca que realitzen Osonament i la UVic-UCC. Els altres tres avaluen l’aplicació de l’alimentació saludable, l’activitat física i les Tic’s a la recuperació de les persones.

A la imatge de portada, el grup d’artistes vinculats a Parelles Artístiques que participen en aquesta fase de recollida de dades

En Jaume Cases és el doctorand industrial que realitza el projecte de recerca