VÍDEO: L’experiència de les parelles dietètiques per millorar els hàbits alimentaris

La Ivette Genovès i la Núria Bayot han estat parella dietètica en el programa Parelles Dietètiques, que han portat a terme la UVic-UCC i Osonament els últims tres mesos. La Ivette és estudiant de 4rt curs del Grau en Nutrició Humana i Dietètica i durant aquest temps ha assessorat a la Núria per millorar la seva alimentació i la seva salut. També han format parella dietètica l’Àlex Garcia -alumne- i la Carme Comas, persona vinculada als serveis de salut mental d’Osonament. Aquestes són dues de les sis parelles d’aquesta cinquena edició del programa i expliquen la seva experiència en el següent vídeo.  

Parelles Dietètiques és un projecte d’aprenentatge-servei en què els alumnes de Nutrició assessoren a les persones ateses sobre com millorar la salut a través dels hàbits alimentaris. Els alumnes que hi participen aprenen les competències professionals del dietista-nutricionista a través de casos reals, promocionant la salut de les persones a través de l’alimentació i fent partícips els usuaris del seu pla terapèutic.

A Osonament, Parelles Dietètiques és una de les múltiples activitats de promoció dels hàbits saludables que coordina la dietista-nutricionista Mireia Vilamala, la qual ha centrat el seu doctorat en el desenvolupament d’estratègies d’educació alimentària per a persones amb problemes de salut mental i/o addiccions. La persona, quan entra a l’entitat, rep l’acompanyament necessari per cobrir totes les necessitats detectades ja siguin de rehabilitació i funcionalitat en el dia a dia, de l’àmbit laboral o formatiu, de millores en l’àmbit de la llar, d’oci…però també se l’acompanya per millorar la salut física, ja sigui a través de l’alimentació o de l’activitat física. De fet, Osonament té diferents línies de recerca, entre les que hi ha l’alimentació i l’activitat física aplicades al procés terapèutic en salut mental.  

El programa dura tres mesos i consta de tres sessions: En la primera, la persona atesa explica els seus hàbits alimentaris i què li agradaria millorar, l’estudiant li pren una sèrie de mesures antropomètriques i li lliura una sèrie de consells generals. En la segona sessió, l’estudiant ja ha preparat una guia alimentària específica per a la persona i la treballen conjuntament per emfatitzar la pauta a seguir. Finalment, a la tercera sessió, la persona ha pogut posar en pràctica la dieta personalitzada i es revisen resultats, tot suggerint millores o canvis en la pauta marcada. Les sessions d’aquesta cinquena ediciço van començar el novembre de 2021 i han acabat aquesta setmana. En el total d’edicions, hi han participat 59 parelles.