
Oferir atenció a joves, especialment als que presenten malestar emocional, per millorar la seva autonomia personal i facilitar la consecució dels seus objectius de vida. Aquesta és la finalitat del programa ‘Ocell de foc’, finançat pel departament d’Empresa i Treball de la Generalitat de Catalunya, i que a Osona i el Berguedà s’està portant a terme amb una aliança d’entitats impulsores i executores formada per Osonament -com entitat guia-, Fundació privada Horitzó del Berguedà, Fundació Projecte i Vida, Consell Comarcal d’Osona, Consell Comarcal del Berguedà, Consell Esportiu d’Osona i Associació cultural la Clota a les Adoberies.
Aquest matí, el projecte s’ha presentat al Consell Comarcal d’Osona amb la presència del director general d’Economia Social i Solidària, el Tercer Sector i les Cooperatives del departament d’Empresa i Treball, Josep Vidal Fàbrega; de la directora del Pacte Nacional de Salut Mental, Magda Casamitjana; del president del Consell Comarcal d’Osona, Joan Carles Rodríguez; del president del Consell Comarcal del Berguedà, Josep Lara; de la gerent d’Osonament, Mercè Generó i de la directora general de la Fundació Horitzó del Berguedà, Eva Sánchez. També hi han assistit representants de la resta d’entitats que formen part del nucli Ocell de Foc Osona-Berguedà.
El programa, que a Osona i el Berguedà es va iniciar el 20 de desembre de 2022, té per objectiu fomentar projectes que promoguin l’atenció a persones joves d’entre 16 i 30 anys, especialment aquelles amb malestar emocional, per assolir una millora de la qualitat de vida i la recuperació del seu itinerari formatiu i posterior inserció laboral.
A Osona i el Berguedà, la previsió és atendre 2.000 joves en dos anys, el 15% de les quals amb malestar emocional i/o problemàtiques de salut mental. El pressupost que s’hi destina és de 380.000 euros. A nivell de país, el projecte compta amb un pressupost de 9,9 milions d’euros, amb la voluntat d’arribar anualment a 20.000 joves, 3.000 dels quals amb problemes de salut mental o malestar emocional.
Tal com ha destacat el director general Josep Vidal Fàbrega, “es tracta d’un programa innovador en l’organització, que requereix un canvi de dinàmiques i que té com a eix central els i les joves”. També ha destacat que “volem generar espais de vida i relacionals on reconvertir el malestar en benestar i activisme”.Per aquest motiu, “hem demanat a les entitats que s’enxarxin i s’organitzin en nuclis, en xarxes, i teixint aliances perquè creiem que aquests espais de vida només es generen si hi ha espais enxarxats d’organitzacions, de persones, col·lectius, administracions locals participants”. Segons Vidal, “ens agradaria que en aquests espais es puguin detectar els joves en situació de patiment emocional, però que també puguin fer prevenció de l’estigma i generar dinàmiques positives per fer que no arribin en aquestes situacions” i “que si hi arriben, tinguin recursos per sortir-se’n”.
Per la directora del Pacte Nacional de Salut Mental, Magda Casamitjana, aquest “és un projecte que posa a la persona al centre i que compta amb una gran quantitat d’actors que treballen de forma molt coordinada: ens locals, entitats juvenils, entitats educatives i culturals, entitats d’inserció laboral…”. “Totes elles s’han unit per donar oportunitats i acompanyar als joves que poden estar passant per un mal moment o poden estar desorientats en el seu dia a dia. Aquesta quantitat de joves que participen al programa Ocell de Foc per ajudar a empoderar a altres joves, posa de manifest la bona salut del país”. I ha conclòs la seva declaració afirmant que “ens preocupa molt el malestar emocional dels joves, per això anirem a buscar-los on calgui i per això, també, inclourem aquest programa a l’estratègia nacional de salut mental”.
La gerent d’Osonament, Mercè Generó, ha destacat que “Ocell de foc és una gran oportunitat de cooperació intercomarcal entre Osona i Berguedà”, tot i les peculiaritats i diferències de cada comarca. També ha explicat tota la feina d’organització que ha comportat el programa en la fase prèvia a la seva execució: “Com ens vam coordinar entitats de diferents territoris que no havíem treballat mai juntes per poder enfocar cada punt que marcava el programa”. Per teixir aquesta xarxa entre Osona i Berguedà “ens vam adherir al programa 26 entitats i associacions de les dues comarques en poc menys de 15 dies: 7 entitats sentinella, que som les que despleguem el programa, gestionem i coordinem els recursos, i 19 entitats satèl·lit que la seva funció és donar a conèixer, difondre i participar activament d’Ocell de foc”.
La directora de Fundació Privada Horitzó del Berguedà, Eva Sánchez, ha desgranat les accions que s’han començat a desenvolupar a Osona i el Berguedà, que passen per impulsar campanyes de prevenció i lluita contra l’estigma, obrir un servei d’atenció grupal al col·lectiu de joves, un servei de projectes i d’iniciatives juvenils i un servei d’assessorament i coaching.
“Hem aprofitat actes i activitats ja programades a les dues comarques per incloure Ocell de Foc, però cal dir que és un programa viu, i que pot anar canviant i es poden anar afegint altres activitats que en un inici no estiguin previstes”. “Des d’Osonament i Fundació Horitzó s’atendrà als joves individualment per acompanyar-los en el seu itinerari de vida, fent derivacions a diferents programes o serveis en funció de les seves inquietuds i situacions personals”, ha afegit. Tant Sánchez com Generó, han remarcat l’objectiu de prevenció que té el programa i també han destacat que per posar-lo en marca, la participació de l’Ateneu Cooperatiu de la Catalunya Central ha estat clau.
A la foto de portada, representants i tècnics des entitats del nucli Osona-Berguedà.


