Més que un club de lectura

Després de les festes de Nadal, els residents de la Llar Residència esperaven amb moltes ganes aquest dimecres l’arribada de la directora de la Biblioteca de Manlleu, Núria Silvestre i del voluntari de la residència, Pere Prat. A les 17h, començava el club de narrativa al voltant del llibre La intrusa, d’Éric Faye. Aquest és el llibre que havien llegit les darreres setmanes i que dimecres tocava comentar. La Núria i en Pere, juntament amb la treballadora social Inés Barenys, són els conductors d’aquest club que es fa a la pròpia residència.

La primera sessió es va fer el 14 de gener de 2021 amb tres participants i de forma telemàtica a causa de les restriccions de la Covid-19. A dia d’avui, entre personal del centre, residents i conductors hi participen entre 14 i 16 persones. Segons la Inés, “el club ja està del tot consolidat i per nosaltres és més que un club de lectura: és un espai d’oci, de compartir les emocions, els pensaments i els records que ens ha despertat aquella lectura”. “L’experiència de llegir un llibre és individual però al formar part del grup ho podem compartir”.

Quan finalitza la trobada, es proposa el següent llibre i un cop ja arriben els exemplars des de la Biblioteca, els residents es troben cada setmana per fer una lectura en veu alta. “N’hi ha que ho llegirien pel seu compte, però n’hi ha que no”, apunta la Inés, “per això vam pensar que fer aquesta lectura en veu alta d’uns quants capítols cada setmana seria una bona manera d’anar avançant amb el llibre”.

Les trobades amb els conductors del club es fan a la sala gran de la residència, però si fa bon temps, al jardí. Amb aquesta activitat, s’estimulen les funcions mentals, però el més important és proporcionar un espai d’oci per als residents. L’Antònia diu que li encanta: “Em fa pensar, distreure’m, emocionar-me i conec nous paisatges, cultures i països”, afirma. La Inés afegeix que “el més important es que les persones han adquirit hàbit de lectura i s’ho passen bé. Això ho fomentem i mantenim cada setmana amb lectura en grup, però també és importantíssima la tasca d’impuls i lideratge des de la comunitat d’en Pere i la Núria”.

La Núria Silvestre explica que, a nivell personal, “ara feia un cert temps que no conduïa directament cap club, ho havia fet moltes vegades a la Biblioteca però ara ho fan altres persones voluntàries que ens ajuden. És una activitat que m’agrada molt perquè et porta a aprofundir més en la lectura”. En referència al club de lectura de la residència, diu que “m’ha sorprès molt el nivell de lectura del grup i del detall amb què es fixen en aspectes que a vegades a mi em passen desapercebuts. Trobo molt encertada la forma de treballar els llibres per part del personal de la Residència i es nota per tot arreu l’estima cap als residents”.

L’exalcalde Pere Prat és voluntari a la Llar Residència des del 2016, des que va deixar el càrrec públic. Ha participat en diferents activitats amb els residents. Una d’aquestes és el taller de comunicació, on repassen l’actualitat i conversen amb persones de la ciutat. En una d’aquestes trobades van convidar la Núria Silvestre…i d’aquesta trobada va sorgir la idea del club. Segons en Pere, “per mi és molt gratificant perquè em dóna molta energia i molta satisfacció i alegria. També és estimulant per què preparar la trobada de cada setmana amb els residents, en fa sentir viu i actiu. M’ajuda intel·lectualment  i personalment”.

El tàndem amb en Pere Prat és molt bo, afegeix la Núria, “perquè ell coneix molt bé les persones del grup per la seva tasca com a voluntari del centre i sap treure comentaris dels residents que sense aquest entorn de confiança potser no sorgirien. Per mi és un plaer fer aquest club de lectura”.

Des dels inicis, s’han comentat els següents llibres

Una lectora poc corrent, d’Alan Bennett

Els dies infinits, de Josefa Contijoch

Nosaltres en la nit, de Kent Haruf

Charing Cross, de Helene Hanff

La néta del senyor Linh, de Philippe Claudel

La forma de l’aigua, d’Andrea Camilleri

La intrusa, d’Éric Faye

Després de la trobada de dimecres, ja tenen un nou llibre on endinsar-se les pròximes setmanes: Maleït karma, de David Safier.