L’onzena edició de Parelles Artístiques reuneix 80 obres de 6 comarques

La sala d’art de la Fundació Antiga Caixa Manlleu de Vic va acollir ahir la presentació de les obres de l’11a edició de Parelles Artístiques, en un acte que va aplegar prop de 150 persones. La mostra, que es podrà veure fins el 29 de gener en aquest espai (divendres i dissabtes de 18 a 21h) reuneix les 14 obres que han creat les parelles artístiques impulsades des d’Osonament, entitat organitzadora del projecte amb el suport de BBVA CX i Fundació Antiga Caixa Manlleu.

L’acte va acollir els parlaments inaugurals, una acció poètica i el recorregut per l’exposició.

La delegada del govern a la Catalunya Central, Laura Vilagrà, va lloar la tasca d’Osonament i va afirmar que “iniciatives com aquesta afavoreixen el creixement personal de les persones i ajuden a construir  una societat més justa”.

“Parelles Artístiques és una iniciativa molt important perquè la problemàtica de la malaltia mental és la més estigmatitzada. Per això cal donar-hi suport social, institucional i econòmic”, va assegurar en el seu torn Josep Arimany, alcalde de Vic en funcions.

El President d’Osonament, Joan  Roca, va agrair  l’esforç de totes les entitats i persones que col·laboren en el projecte i va destacar “la consolidació i creixement que ha experimentat aquesta iniciativa, que ja es desenvolupa en sis comarques catalanes”.

El President de Fundació Antiga Caixa Manlleu, Miquel Torrents, també va reforçar la quantitat d’entitats de salut mental que estan desenvolupant el projecte: “Entitats que provenen de bona part del territori català i que tenen com a referència deu edicions de treball constant, creatiu, de diàleg, en definitiva, d’un “savoir-faire” ja consolidat.” Mentre que Ferran Burriel, director de CBC de Vic BBVA, va assegurar que “ens agrada ser al costat del teixit associatiu d’Osona, en aquest cas donant suport a Osonament”.

La terapeuta Ocupacional d’Osonament, Neus Vila, va posar de manifest “l’ús terapèutic i de transformació social de l’art i la participació de la cultura com a dret de totes les persones, sense discriminar per raó de gènere, raça estat de salut”.

“Hem de deixar de distingir entre persones malaltes i sanes. Tots tenim coses, lo difícil és trobar algú completament sa”, va dir l’artista Joana Martos, quan va explicar la seva experiència. Per la seva banda, la seva parella artística, Lurdes Clapera, va assegurar que havia estat una “experiència molt satisfactòria”.

POEMES PER CONSCIENCIAR

Després dels parlaments va tenir lloc una acció  que combinava poesia i música. En Ferran i en Sergi Oliva van llegir els poemes escrits per aquest darrer, mentre que en Víctor els va acompanyar amb la guitarra.

Segons Oliva,  “són 10 poemes breus relacionats amb la salut mental. Són poemes de conscienciació estructurats en dues veus: la primera és la veu que pateix, mentre que la segona és una veu que compensa la primera amb comprensió i amor. En Sergi va llegir els fragments de la primera veu, mentre que en Ferran era la veu de la comprensió

“Sé que quan et veus atrapat i abandones tota esperança només et queda la llàgrima seca / Jo te l’eixugo, encara que em mori de set”.

“Penses que seràs rebutjat quan sàpiguen la malaltia que tant mal et fa / Jo no et rebutjaré mai, encara que fos la pitjor malaltia del món”.

164 artistes i 80 obres

En aquesta onzena edició, han participat 164 artistes que han treballat per parelles o per grups creant un total de 80 obres Aquestes parelles han estat impulsades des de diferents recursos de salut mental de les 6 comarques participants: Bages, Berguedà, Osona, Vallès Oriental, Tarragonès, Osona i, per primera vegada, Maresme. Les obres ja es poden adquirir per 200 euros contactant amb Osonament a través de la web www.parellesartistiques.cat

IMG_8997 IMG_8990 IMG_8989 IMG_8986 IMG_8982 IMG_8980 IMG_8978 IMG_8975 IMG_8973