La consellera Dolors Bassa inaugura l’Espai Estivill Camps remarcant que “cal acostar els serveis a les persones”

La consellera de Treball, Afers Socials i Famílies de la Generalitat, Dolors Bassa, ha inaugurat, aquest divendres, l’Espai Estivill Camps a Torelló. Es tracta d’un dispositiu residencial i club social per a persones amb problemes de salut mental d’Osonament.

La consellera, acompanyada del director general de Protecció Social, Joan Ramon Ruiz, ha estat rebuda per l’alcalde Santi Vivet, el president i la gerent d’Osonament, Joan Roca i Mercè Generó, representants del consistori i persones usuàries del nou espai.

La consellera va remarcar que ““inaugurar espais com aquest en poblacions més petites és molt important per demostrar que l’objectiu és que tothom pugui tenir accés a l’assistència que necessita visqui on visqui” i va afegir que “no tens una malaltia mental perquè vols”. Per la seva banda, Generó va explicar que “amb l’espai de dia s’evita que la gent de la Vall del Ges s’hagi de desplaçar fins a Vic, ja que podran utilitzar els mateixos serveis que ofereixen a la seu”.

Després dels parlaments i de descobrir una placa, Dolors López, una veïna de Torelló vinculada als serveis d’Osonament, va llegir un escrit personal:

“No decidí descender al infierno. Ni siquiera pude rechazar la invitación a ocupar un lugar más allá de la cordura. No pude rechazar la condena del exilio social. ¡¡No!!, tan sólo un día me levanté entre la confusión del pensamiento. Las lágrimas inundaban mi razón y mis pasos me encaminaron a la sinrazón.

¿Fue el azar? O ¿Fue suerte? Viviendo en el lado oscuro de la vida, descubrí que más allá del ahogo de la ansiedad, aire que no puedes inspirar porque tu boca está cosida al silencio, más allá de las pastillas que endulzan cada momento en la pesadez de los días. Aún más, en el ruido que se instala en la cabeza; existe la esperanza de alargar el brazo y encontrar una mano que te guíe a la luz del Sol. Es ese Sol que ilumina la dicha de aceptar quién eres, sin la vergüenza de agachar la cabeza. Un Sol que brilla en la capacidad de poder hacer aquello que quieres. El Sol del Mediterráneo que quema las etiquetas que han colgado sobre ti. El Sol que luce avivando el pensamiento para seguir luchando.

Aquello que empezó en una noche, sin más, no fue mi elección, fue la lección de que nadie es inmune a la sinrazón.

Tú que me escuchas tampoco lo eres.

Sin estigmas, sin prejuicios, por la igualdad, la aceptación y sobre todo la comprensión””

     

Llegat testamentari


L’any 2010, l’Ajuntament va rebre la donació de l’immoble arran del llegat testamentari de Ramon Estivill, que va disposar que es constituís una fundació com hereva universal dels seus béns, que portés el seu cognom i el de la seva esposa, Narcisa Camps, i que tingués per objectiu l’impuls, l’assistència i el desenvolupament dels serveis socials del municipi. Des d’aleshores s’ha recorregut un camí llarg i intens que ha culminat amb aquest nou equipament.

L’Ajuntament i Osonament col·laboren des de fa més de 15 anys per acostar els recursos comunitaris de salut mental a les persones que viuen a Torelló i a la Vall del Ges. Durant tots aquest anys, un equip de professionals d’Osonament s’ha desplaçat al municipi per oferir activitats de rehabilitació, inserció laboral i oci destinades a les persones del territori amb problemes de salut mental.

Les activitats s’han anat desenvolupant en diferents espais municipals, perquè Osonament no tenia cap equipament propi, però gràcies a la donació de l’Espai Estivill Camps per part de l’Ajuntament, ara s’han pogut començar a realitzar en aquest centre.

L’Espai Estivill Camps inclou dos recursos: el club social i una llar amb suport. El club social és un servei social especialitzat adreçat a persones d’edats compreses entre 18 i 65 anys amb problemes derivats de malaltia mental que, per aquesta causa, tenen dificultats en la seva inserció social, laboral i comunitària. Les activitats que s’ofereixen estan orientades a donar un suport o intervenció per a millorar el benestar personal, l’ocupació significativa del temps, les relacions socials, l’autonomia personal, la seva integració social i laboral i, en definitiva, la seva qualitat de vida.

D’altra banda, la llar amb suport és un pis normalitzat on viuran quatre persones amb un suport per part dels professionals d’Osonament.

A banda de l’atenció que s’ofereix en aquest nou equipament, Osonament també es desplaça a la Vall del Ges per oferir suport a la llar a persones amb problemes de salut mental i rehabilitació a persones que necessiten tractament en logopèdia. El 2016, Osonament va atendre a 166 persones de Torelló i de la Vall del Ges.

Notícia de l’acte a El 9 TV:

http://el9nou.cat/video/inauguren-lespai-estivill-camps-de-torello/