Impulsem un nou doctorat industrial sobre l’impacte de l’art a la salut mental

Osonament compta amb un nou doctorat industrial sobre art i salut mental, que avaluarà l’impacte del projecte Parelles Artístiques a diferents nivells. El projecte porta per títol “Impacte de l’art i la cultura en el benestar psicològic i la participació social de persones amb problemes de salut mental – Estudi de cas: ‘Parelles artístiques’” i el realitzarà el doctorand Jaume Cases (a la foto). Cases es va incorporar a l’equip d’Osonament a principis de febrer.

El projecte està liderat pel Dr. Ruben del Rio, professional d’Osonament i pel Dr. Salvador Simó, del Grup de Recerca Samis de la UVic-UCC.

Segons el nou doctorand, “La meva preocupació, tant professional com personal, sobre l’estat general de la salut mental, m’ha portat en nombroses ocasions a preguntar-me sobre la naturalesa, idiosincràsia i causalitat de la temàtica. Si bé la imatge que se’ns evoca sobre el benestar psicològic pot estar arrelat a una imatge universal i consensuada, la mateixa interpretació pot caracteritzar-se per ser esbiaixada o errònia. És per això que un dels trets més destacats de la nostra recerca és l’aposta per una aproximació qualitativa a la problemàtica, generant narratives en primera persona i elaborant un diàleg integral i consensuat entre l’atenció a la salut mental a Osonament i la comunitat. A més, la investigació utilitzarà intervencions a través de l’art, ja que és una eina que ens possibilita i ens iguala, permet expressar-se en un llenguatge que no és la paraula, i que propicia la multiplicació dels sentits i la transformació de la realitat“.

Aquest és el quart projecte de recerca que impulsem. Els altres tres avaluen l’aplicació de l’alimentació saludable, l’activitat física i les Tic’s a la recuperació de les persones i són els següents:

– “Trastorns mentals severs, cronicitat i patró sedentari: Estudi d’usabilitat i efectivitat del programa Seu menys, mou-te més”.

-“Eficàcia d’un programa d’educació alimentària per a la promoció del consum de fruita i verdura en persones amb Traston Mental Sever “Dietment”). Projecte finalitzat el 2021.

-“Intervencions amb tecnologies digitals en la recuperació de la salut mental i les addiccions”.

Una parella artística creant la seva obra.

Comparteix aquesta publicació: