“Fer de voluntari és un intercanvi de suport, col·laboració i experiències”

“Fer de voluntari és un intercanvi de suport, col·laboració i experiències. En algunes etapes de la vida te’l poden oferir i, en d’altres, el pots oferir tu”. D’aquesta manera s’expressa la Carme Bover, una de les quinze persones voluntàries que actualment fan activitats a Osonament. La Carme acompanya a la Roser cada dilluns al matí: “Anem a comprar, xerrem, fem jocs de taula…el què a la Roser li vingui més de gust”, apunta. A la Roser li agrada que la Carme vagi a casa seva: “Parlem i ens distraiem”.

La Sandra Pladevall també fa un voluntariat a Osonament. Cada dijous realitza un taller de Ioga a la Llar Residència de Manlleu. “Per mi representa la il·lusió, arribar i veure que t’estan esperant. És satisfactori veure les ganes i l’esforç que dediquen a les sessions i els somriures sincers. M’agrada pensar que el ioga els ofereix eines per gestionar millor el dia a dia”.

“Exercir el voluntariat no es un acte autocomplaent, tot el contrari, respon a un esperit de responsabilitat i compromís amb aquells col·lectius que ho necessiten”. Aquesta és l’opinió de Ramon Gassol, que setmanalment fa un taller amb el grup de persones vinculades al Programa de Suport a la Vida Autònoma (SAVA). Parlen de com afrontar el dia a dia, de temes que els preocupen…

Quinze persones voluntàries

Osonament disposa d’un programa de voluntariat des de l’any 2015 i està registrada en el cens d’Entitats de Voluntariat de Catalunya.  Actualment, un total de quinze persones fan tasques de voluntariat a l’entitat. Algunes d’elles són persones usuàries, que se sumen al voluntariat aportant la seva vàlua i habilitats i com un pas més en el seu procés de recuperació. Aquest és el cas d’en Marc, que fa acompanyament a una persona gran: en Virgili. “En Virgili i jo tenim un vincle que va més enllà de l’amistat. Aquests dos anys llargs que hem estat junts m’he nodrit de la seva saviesa. A més és una gran persona. Estic molt satisfet de l’experiència!”, exclama.

En Víctor també va ser atès a Osonament, però ja fa temps que va rebre l’alta. Ara hi ha tornat per fer un voluntariat: donar suport al taller de pintura i dibuix. Explica que se sent content “de poder donar un cop de mà a les persones, i generar vincles amb la gent em fa aprendre coses noves i m’omple com a persona. Crec que és un benefici mutu”.

Línies de voluntariats

Disposem de diferents línies de voluntariat: suport en la realització d’activitats socioeducatives i tallers grupals (guitarra, taller de premsa, club de lectura, activitat física, suport en activitats esportives, sortides en bicicleta, manteniment de bonsais, taler d’electricitat, alfabetització en català..). També es pot fer suport per a la realització d’activitats de la vida diària a nivell individual de les persones ateses i suport a tasques administratives, tècniques i de gestió dels recursos i de l’entitat.

Regularment tenim actives les demandes de voluntariat, que es poden consultar a la web. Així mateix, recollim les propostes que ens arriben i valorem si poden ser d’interès per desenvolupar.

El programa de Voluntariat d’Osonament té el suport del Departament de Drets Socials de la Generalitat de Catalunya.

PROGRAMA VOLUNTARIAT OSONAMENT

La Carme Bover acompanya a la Roser cada dilluns.
En Ramon Gassol, al centre, fent l’activitat de suport al grup de SAVA.
En Jose Moreno, a l’esquerra, coordina l’activitat de guitarra.
En Ramon Masnou (dreta), ha encetat un taller d’electricitat a Osonament.