“Parelles Artístiques visibilitza la salut mental, allunyant-la de la visió associada a problemàtica”

El Grup CHM Salut Mental és una de les entitats que participa al projecte Parelles Artístiques des de fa anys. El proper 8 de setembre, les obres resultants també formaran part de l’exposició col·lectiva de la 16a edició que s’inaugurarà a l’Espai Josep Bota del recinte Fabra i Coats de Barcelona.

El Grup CHM suma tres entitats amb compromís social: l’Associació Centre d’Higiene mental Les Corts, la Fundació CHM Salut Mental i l’Associació Les Corts per a la Inserció Laboral. Totes treballen les seves activitats en l’entorn de l’atenció pública i des d’una perspectiva de salut mental comunitària integral. A l’actualitat, compten amb 239 professionals, 30 dispositius i programes d’atenció diversificats que s’adrecen als diferents trastorns i problemes de salut mental, prioritzant les intervencions preventives, l’atenció precoç, i oferint un enfocament cap a la recuperació i la inclusió social. Des d’Osonament, hem volgut copsar la seva experiència entorn del projecte de Parelles Artístiques, entrevistant a Montserrat Rigol i Héctor Sió, responsables del Programa d’Art Comunitari, #ArtCom.

1.-Què us va portar a sumar-vos al projecte de Parelles Artístiques?

Des del Grup CHM Salut Mental i, especialment des Serveis de Rehabilitació Comunitària,  ja coneixíem el projecte i, és a l’edició 2017-18 quan comencem formar-ne part.  En els nostres serveis compartim la creença de què l’Art és una poderosa eina de comunicació, a la vegada que terapèutica, i venim treballant també en diferents projectes artístics. Considerem que formar part de Parelles Artístiques és interessant per diferents motius.     Utilitzem l’Art com a recurs o mediador per trobar-nos; sabem que és una potent eina d’expressió i comunicació. Però amb els anys que fa que participem en el projecte hem observat moltes més qüestions que es donen en aquest encontre entre dues persones: el fet d’haver de crear un projecte-obra junts ens fa saber de l’altre i d’un mateix, de la seva realitat i de la seva vida; compartir temps, idees, sentiments, emocions, experiències de vida, amb la persona amb la qual crees.

L’objectiu de crear una obra l’art conjunta no és una feina fàcil, la proposta és complexa, doncs és la trobada entre dues o més persones per fer una obra -projecte que, a priori, l’únic que tenen en comú és l’interès per l’art. És una aventura interessant i única: cada parella, cada trobada és única, i l’obra és el resultat d’aquests trobades i del seu procés. A la vegada també és un fet social i una proposta comunitària, doncs l’artista participa d’un projecte amb més gent, pertany a un grup, un grup de creadors, d’artistes, que té coses a dir i, a més, l’obra es mostra, dona a conèixer i se’n parla amb les exposicions i actes relacionats que anem fent al llarg de l’any.   

2.-Quina valoració en feu del projecte pel que fa a l’impacte a les vostres persones usuàries?

Des d’un inici hi ha hagut curiositat i interès en participar en el projecte: les experiències han estat positives i, si poden, es tornen a apuntar el següent any. Es crea una amistat entre els participants que, en alguns casos, perdura en el temps tot i finalitzar  el projecte.

És una eina de coneixement també de tècniques i de llibertat per expressar. No sempre s’arriba a poder crear una obra junts, l’obra és la culminació de les trobades… però també valorem l’experiència de les trobades i allò que hi passa en la relació entre els artistes. La gestió del procés de creació també forma part de l’èxit de la proposta. Destacar també que, un cop acabat el procés creatiu, Parelles n’edita el catàleg i es fan les exposicions…  La manera com es plantegen les exposicions, l’edició del catàleg o, fins i tot l’edició de les cartel·les es fan amb molta cura i es cuida fins el darrer detall. A les inauguracions, tot i el marcat caire institucional que aquestes tenen, també es dona sempre cabuda a les aportacions de les parelles participants, posant en valor i al centre, no només les obres resultants, sinó també a les persones participants i al procés de creació.  

3.-Us definiu com un grup que treballa de forma col·laborativa i oberta amb la població i amb la resta de dispositius i serveis de la comunitat. Parelles artístiques encaixa perfectament en aquesta metodologia oi?

El nostre Grup té un compromís social d’atenció pública des d’una perspectiva de salut mental comunitària integral. Quan parlem d’Inclusió Social o de lluita contra l’Estigma no ens podem limitar només a afavorir processos de recuperació de les persones a les que atenem. Cal que les entitats que treballem en l’àmbit de la salut mental tinguem un posicionament i una visió transformadora de la societat, doncs és la societat la que ha de ser inclusiva i respectuosa amb la diversitat. Cal fer esforços en acció comunitària. Des del Grup CHM Salut Mental treballem, tal i com dieu, de manera col·laborativa amb entitats i recursos comunitaris de l’entorn amb l’objectiu de normalitzar i donar a conèixer la problemàtica de les malalties mentals. Això ho fem des de diferents iniciatives i dispositius que gestionem, ja sigui organitzant campionats d’escacs per la Festa Major de Sarrià (amb el Teatre de Sarrià); impulsant iniciatives d’Aprenentatge Servei en Escoles Bressol o Centres d’Educació Primària o, en clau més artística (com en el cas que ens ocupa) essent agents dinamitzadors actius de la vida sociocultural i artística de la ciutat, ja sigui organitzant el Dia Internacional de la Dansa al districte de les Corts (conjuntament amb la Caldera de les Corts), promovent exposicions artístiques obertes a tothom, cas de la iniciativa i tu què pintes per la salut mental?! o de les trobades amb l’artista (organitzades amb el Centre Cívic Joan Oliver – Pere Quart) que son sessions obertes a la comunitat on un artista dona a conèixer la seva obra i tècniques i processos de creació a tothom a qui li pot ser d’interès.

En definitiva el Projecte Parelles Artístiques ens ha permès poder contactar amb artistes, associacions d’artistes i centres de creació, com per exemple la Fàbrica de Creació la Escocesa i d’altres equipaments de la ciutat. El fet de teixir aquestes sinèrgies encaixa perfectament amb la nostra idea de treball col·laboratiu amb centres i dispositius de la Comunitat. En el cas concret de Parelles Artístiques nosaltres organitzem l’exposició territorial a Barcelona a la Casa Orlandai de Sarrià, que és un centre cívic gestionat per una entitat del barri, de la qual també en som membres. Podem afirmar, doncs, que la Casa Orlandai també s’ha fet seu el projecte de Parelles, doncs any rere any programen aquesta exposició. El fet que aquest equipament sigui de gestió cívica (gestionat per veïns i entitats del barri) facilita la visibilització i  reconeixement del Projecte.

4.-Un dels objectius de Parelles Artístiques, a més de voler afavorir la recuperació de les persones que tenen problemàtiques de salut mental, és canviar la visió estigmatitzada de la societat respecte la salut mental. Com valoreu l’impacte del projecte pel que fa a la lluita contra l’estigma?

És una realitat que hi ha persones que pateixen problemes de Salut Mental i, malauradament, encara ens queda molt recorregut per a erradicar-ne l’estigma. Iniciatives com Parelles Artístiques permeten donar visibilitat a la problemàtica de salut mental allunyant-la, al seu torn, d’aquesta visió de la salut mental com a “problemàtica”, doncs, com ja apuntàvem a la pregunta anterior les Parelles Artístiques ens permeten donar a conèixer la Salut Mental des d’un punt de vista diferent, doncs les persones participants esdevenen agents actius de promoció artística i/o sociocultural.

Pel que fa a l’impacte en la lluita contra l’estigma nosaltres hem optat per allotjar les Parelles a la Casa Orlandai precisament perquè és un centre dinamitzador molt popular al barri de Sarrià, i on hi col·laborem molt habitualment i hi som molt ben amb acollits, de la mateixa manera que en d’altres equipaments on també solen mostrar molt interès per a participar en les propostes que els oferim. Creiem que com més propostes hi hagi, on es comparteixin projectes d’igual a igual, més oportunitats tenim per a que es coneguin les persones i no els diagnòstics.