Emotiu homenatge d’Òmnium Osona a Mercè Generó

Folgueroles va acollir, aquest passat dilluns, l’homenatge d’Òmnium Osona a la folguerolenca Mercè Generó, gerent d’Osonament. Un acte que va requerir prèvia inscripció, per complir amb les mesures contra la Covid-19, i que va congregar prop d’un centenar de persones. A causa de la pluja, l’acte es va haver de traslladar dels Jardins de Can Dachs al Centre Cultural.

Mercè Generó ja va prendre el relleu de l’anterior persona homenatjada, Carles Furriols el 24 de maig passat, durant l’acte de Commemoració del Pacte dels Vigatans, que es va celebrar a l’ermita de Sant Sebastià.

Enguany, tal com va remarcar Alfred Verdaguer, president d’Òmnium Osona, era el primer cop que l’acte a la persona homenatjada sortia de la capital osonenca. Verdaguer va agrair la tasca durant tot l’any a Carles Furriols, i va anticipar a Generó que se li gira feina: “Comptarem amb tu perquè ens acompanyis en diferents actes durant tot un any’.

L’acte d’aquest dilluns va ser un homenatge a la seva figura, la seva tasca i la seva trajectòria professional, així com els seus valors en cohesió social i de lluita per a la igualtat de drets. També va ser un reconeixement col·lectiu per a totes les persones que han format part en algun moment del projecte que representa Osonament, una organització referent de la salut mental a Catalunya. Actualment, l’entitat compta amb 92 professionals i s’atenen, anualment, 1.500 persones. Com va dir Generó, ‘sense elles, el projecte no existiria’.

L’alcalde de Folgueroles i amic personal de Generó, Xavier Roviró, va dir que ‘porta el segell de dona folguerolenca’ i, la va descriure com ‘una persona decidida, llesta, lúcida i talentosa’, entre d’altres qualificatius.

Generó va fer un repàs a la història d’Osonament, destacant, especialment, el treball en xarxa que fa amb nombroses entitats i posant en valor els professionals que hi treballen i també les persones usuàries. Per fer-ho, va comptar amb la col·laboració de professionals com Jordi Plans, coordinador de l’àrea d’inserció laboral, qui va destacar el paper de Generó com a ‘pal de paller de l’entitat i amb una gran visió estratègica’. Dirigint-se a l’homenatjada, Plans va dir que ‘no es pot entendre Osonament sense tu, ni tu sense Osonament’. Judith Martínez, coordinadora de l’àrea de rehabilitació comunitària, hi va afegir que ‘hem arribat on som perquè la Mercè s’implica a totes, i treballem junts, com una família’. Jordi Sisquellas, usuari dels serveis d’Osonament, va agrair ‘la professionalitat, ajuda i acompanyament que fa l’entitat’.

Per la seva part, Joan Carles Rodríguez, president del patronat d’Osonament i president del Consell Comarcal d’Osona, va descriure Osonament i Generó com ‘una eina de comarca que combina la lluita nacional i la lluita social’ i va afirmar que ‘hem d’estar molt orgullosos del servei públic que es presta des d’Osonament’.

Per parlar del model d’Osonament, que ha esdevingut un model en salut mental i addiccions, també es va comptar amb la intervenció de Marina Geli, vicepresidenta del Patronat d’Osonament, coordinadora del Centre d’Estudis Sanitaris i Socials i directora general de la Facultat de Medicina de la Universitat de Vic-Universitat Central de Catalunya. Geli va descriure Generó com ‘una líder que crea xarxa’. També en va destacar ‘la governança democràtica i la transparència, el fet de posar de debò les persones al centre, la lluita contra l’estigma, la generositat de pactar, l’atenció als professionals, la innovació o els republicanisme cívic’. En definitiva, ‘un lideratge amb autoritat’.

Joan López, infermer en salut mental i amic de Generó, entre d’altres, va dir que ‘el seu mèrit és posar les qualitats personals al servei d’una causa’, destacant-ne tres eixos: ‘País, professió i persona’. Un dels seus èxits, va dir, ‘és posar èmfasi en les capacitats i no en les febleses de les persones’.

Generó sempre ha estat al costat del Govern de Catalunya, tot ajudant a crear les bases per a un millor sistema de serveis socials i de salut, i ha participat activament en totes les lluites per aconseguir una societat més inclusiva, més empoderada i per la plena sobirania del poble català. En aquest sentit, l’acte també va comptar amb les intervencions, en vídeo, de Marta Rovira i Toni Comín des de l’exili. Rovira, per la seva part, va dir que Generó ‘és un referent de bona gestió i de país’. I Comín, que ‘Osonament és un referent perquè ha tingut gent com la Mercè al capdavant’.

L’acte també va tenir un component més personal amb un vídeo fet per la filla de Generó, Magalí Martí, que va fer un repàs més personal i va donar veu a moltes de les amistats de la seva mare.

L’apunt musical a l’acte el va posar la cançó que van escriure persones vinculades als serveis d’Osonament que protagonitzen l’espectacle “Jo bé, i tu?”, una obra dirigida per l’Arnau Tordera, que es va estrenar a Vic amb motiu dels 40 anys d’Osonament.

Generó va rebre, de mans del president d’Òmnium Osona, una litografia de Josep Vernis que representa la Marxa dels Vigatans. L’acte es va tancar amb el Cant dels Segadors interpretat amb gralla per Pep Senmartí, professional d’Osonament.