Mireia Vilamala defensa la seva tesi doctoral sobre la promoció de l’alimentació saludable en persones amb trastorn mental

La professional d’Osonament, Mireia Vilamala, va defensar aquest dilluns la seva tesi doctoral “Eficàcia d’un programa d’educació alimentària per a la promoció del consum de fruita i verdura en persones amb trastorn mental sever (Dietment)​”, dirigida per la Dra. Cristina Vaqué Crusellas (UVic-UCC) i el Dr. Ruben del Río Sáez (Osonament). El tribunal el van constituir el Dr. Francesc Xavier Arrufat, el Dr. Josep Manel Santos i la Dra. Elena Carrillo i li ha atorgat un resultat d’excel·lent i la menció Cum Laude. L’acte va tenir lloc a la Sala Segimon Serrallonga de la UVic-UCC.

En el marc del projecte d’investigació, es va desenvolupar una exploració qualitativa, donant veu als agents implicats, que va permetre dissenyar l’estratègia d’educació alimentària implementada, el programa Dietment. Van participar-hi un total de 74 persones ateses a Osonament. Els resultats obtinguts assenyalen uns hàbits alimentaris que s’allunyen del model saludable de referència. La participació en el programa Dietment ha contribuït en l’alfabetització nutricional, en l’augment de la motivació al canvi i en la millora de la ingesta de fruita.

Per mitjà del desenvolupament de la present tesi doctoral s’ha pretès posar en valor la doble direccionalitat en la relació entre l’alimentació i la salut mental. No sols davant la complexitat d’intervenció a causa de l’elevada prevalença de comorbiditats, sinó també com a mitjà per a la promoció i manteniment de la salut, benestar i qualitat de vida de la persona. Promovent un model d’atenció integral i incorporant la figura del dietista-nutricionista en l’equip interdisciplinari dels serveis comunitaris de salut mental.

La tesi de Vilamala forma part del Programa de doctorat en Cures Integrals i Serveis de Salut del Grup de Recerca Methodology, Methods, Models and Health and Social Outcomes (M3O) de la UVic-UCC.