Clou amb èxit el projecte d’inserció sociolaboral de persones amb malaltia mental ‘Peer to peer’

Per tal de fomentar la inserció sociolaboral de persones amb trastorns mentals i/o addiccions, la Fundació Althaia, Osonament i la UVic-UCC han dissenyat i portat a terme conjuntament un projecte pioner anomenat “Agents de suport entre iguals. Peer to peer“. L’objectiu principal ha estat formar i acreditar persones amb problemes de salut mental i/o addiccions i integrar-les en equips assistencials d’atenció a la salut mental. D’aquesta manera, han esdevingut durant sis mesos agents de suport entre iguals, que han intervingut en el procés d’atenció a altres persones ateses.

El programa va cloure divendres passat a la sala d’actes de Sant Joan de Déu de Manresa amb el lliurament de diplomes a les persones que han participat al projecte i amb la presentació de l’experiència per part d’alguns participants i de representants de les diferents institucions implicades.

El projecte ha inclòs tres grans grups de persones. En primer lloc, 69 professionals sanitaris i socials dels equips d’atenció a la salut mental d’Althaia i Osonament. En segon lloc, 14 persones amb problemes de salut mental i/o addiccions que han rebut la formació per esdevenir agents de suport entre iguals. A més, hi ha hagut 77 persones amb malaltia mental que han rebut l’atenció per part dels agents de suport entre iguals. En total, hi han intervingut 162 persones.

L’experiència ha estat realitat gràcies a l’aliança de tres entitats de referència del territori en els àmbits de l’atenció a la salut mental i de l’activitat acadèmica i el coneixement, com són la Fundació Althaia, Osonament i el Centre d’Estudis Sanitaris i Socials (CESS) de la UVic-UCC. La iniciativa s’emmarca en l’activitat científica de la Càtedra de Salut Mental i del Grup de Recerca (GR) en Salut Mental i Innovació Social (SaMIS). El projecte ha comptat amb la col·laboració de l’Obra Social ”la Caixa”, que hi ha destinat una ajuda de 33.700 euros.

Una experiència molt positiva que ha inclòs formació i activitat laboral

La primera fase del projecte va consistir en el disseny, elaboració i validació de l’activitat formativa. Per fer-ho possible es van cercar experiències internacionals en què les tècniques del peer to peer i del Career Design Counselling, que són la base del projecte, compten amb una gran base científica. Aquesta revisió va permetre que els professionals de les entitats implicades elaboressin els continguts junt amb la col·laboració de l’Associació Activament Catalunya. El programa va estar validat per la Yale University. La formació va tenir una durada de 40 hores repartides en 10 sessions.

La segona fase del projecte va ser la integració als equips d’atenció a la salut mental. Les 12 persones que van complir els requisits formatius i que van manifestar la seva voluntat de continuar amb el projecte es van incorporar com a agents de suport entre iguals en les dues entitats proveïdores d’atenció a la salut mental participants, que són la Divisió de Salut Mental de la Fundació Althaia i Osonament. Els agents de suport entre iguals es van incorporar en diferents nivells assistencials (comunitària, hospitalització, administració-logística, gestió i difusió) i van desenvolupar diferents funcions, entre les quals l’escolta activa en l’hospitalització, acompanyaments individuals a la comunitat, participació en reunions d’equip, tasques de difusió (conferències), suport en les activitats grupals programades, dinamització d’activitats de manera autosuficient: caminades, musicoteràpia, entre d’altres. Els agents entre iguals van tenir un beca-salari durant 6 mesos d’unes 10 hores setmanals de mitjana.

Els resultats mostren uns nivells alts de satisfacció per part de tots els participants. Segons explica l’investigador del Grup de Salut Mental i Innovació Social de la UVic-UCC Salva Simó “el projecte d’agents de suport ha impactat positivament en el benestar i participació social dels propis agents, al ser una ocupació significativa que els ha aportat un major sentit a les seves vides al poder ajudar a persones amb malaltia mental, millorant la seva autoestima i el seu propi procés de recuperació, tot facilitant la seva inserció”. En aquest sentit, per als agents de suport mutu ha estat un procés d’adquisició d’habilitats i d’autoconeixement en el qual han experimentat un sentiment d’utilitat ja que s’han sentit ciutadans de ple dret. El rol laboral ha tingut un gran significat per a ells ja que han pogut accedir a una feina de qualitat i amb sentit. D’altra banda, les persones ateses s’han sentit més escoltades i compreses. Tenir companys que han experimentat una situació de patiment psíquic i emocional similar els ha donat esperança en el seu procés. Per últim, els professionals han valorat positivament l’experiència, la incorporació dels agents entre iguals ha estat molt fluïda en els equips de treball, realitzant tasques complementàries en l’atenció a persones afectades d’un problema de salut mental. Segons Ruben del Rio, Terapeuta Ocupacional d’Osonament, “la participació en aquesta experiència m’ha permès validar les expectatives inicials: cal incorporar i reconèixer l’expertesa de la primera persona en els equips terapèutics d’atenció a la salut mental i les addiccions”.

Les entitats participants vetllaran per aconseguir la continuïtat d’una proposta formativa que permeti la formació de nous agents de suport entre iguals, així com reforçar i consolidar la presència de la figura de suport entre iguals en els equips d’atenció a la salut mental.

Comparteix aquesta publicació: