El doctorand industrial i Terapeuta Ocupacional d’Osonament, Jaume Cases, ha participat al congrés The Future of Music and Arts in Medicine and Health, que s’ha celebrat del 18 al 21 de setembre a l’hospital Berlin Charité de Berlín.
Cases hi ha presentat els resultats obtinguts fins al moment del projecte de recerca que està desenvolupant en el marc de doctorats industrials amb la UVic-UCC: “Exploració i comprensió de l’impacte de la participació a Parelles Artístiques en la recuperació en salut mental: centrat en les experiències personals, el paper de l’art i l’estigma”.
El congrés està organitzat per la International Society for Arts and Medicine (ISAM) i la International Association for Music & Medicine (IAMM). Reuneix experts mèdics i artístics, investigadors, professionals i estudiants de tot el món, oferint una oportunitat de col·laboració i creació de xarxes entre continents i disciplines. El programa de l’esdeveniment ha abordat 5 principals temes: Resultats terapèutics de les arts, Neurosciència, Cognició i les Arts, Innovació en la intersecció de les arts, la medicina, la salut i la tecnologia, Intervencions musicals i artístiques en contexts mèdics i sanitaris i, finalment, Expressió artística i perspectives culturals en la sanitat i la comunitat (en aquest darrer s’hi inclou el projecte de Cases). L’estada a Berlin del doctorand industrial s’ha pogut realitzar gràcies a la beca de Doctorats Industrials de la UVic-UCC.
Cases va iniciar el seu projecte d’investigació el febrer de 2022 amb l’objectiu d’explorar i avaluar els beneficis en el benestar psicològic i la participació social dels artistes que participen en el projecte de Parelles Artístiques i que estan vinculats als serveis de salut mental d’Osonament i de les altres entitats de Catalunya que participen en el projecte.
Durant aquest temps, l’investigador ha realitzat un estudi de camp utilitzant eines d’investigació qualitativa i quantitativa per apropar-se a la realitat de les parelles artístiques i obtenir una comprensió profunda de l’experiència dels artistes en el seu procés de creació.
Podeu aprofundir sobre aquesta investigació en l’article publicat a La revista Arteterapia. Papeles de arteterapia y educación artística para la inclusión social:
https://revistas.ucm.es/index.php/ARTE/article/view/91702
A través d’un enfocament narratiu i fotogràfic, també ha pogut vivenciar la creació artística de diferents parelles artístiques. “Això permet estudiar la realitat en la seva situació natural, entenent i interpretant els diferents fenòmens en base a l’experiència i significat que les pròpies persones li donen”, explica Cases.
Us deixem algunes de les fotografies d’aquest procés.