Incorporem quatre agents de suport entre iguals a l’equip d’Osonament

Quatre persones amb experiència pròpia en problemàtica de salut mental estan fent pràctiques a Osonament assumint rols actius de suport a persones ateses. S’han format com a agents de suport entre iguals, a través del Curs Expert Universitari “Suport entre iguals” -Acreditació per la UVic-UCC- i ara estan en el període de pràctiques, que té una durada de 65 hores. Posteriorment, l’objectiu és que puguin integrar-se laboralment en equips assistencials.

L’acreditació universitària i les pràctiques formen part de la segona edició del projecte de suport entre iguals “Peer to Peer” a la Catalunya Central, que actualment desenvolupen la UVic-UCC, Fundació Althaia, Osonament, Consorci Hospitalari de Vic, Parc Sanitari Sant Joan de Déu, Associació Grup de Recerca en Salut Mental en Primera Persona, Activament Catalunya Associació, Associació Emília Barcelona i Federació Veus. Hi participen 19 persones.

En la primera edició, també es van formar i acreditar persones amb problemes de salut mental i/o addiccions per integrar-les als equips assistencials d’Osonament i Althaia. El projecte va incloure tres grans grups de persones. En primer lloc,16 persones amb problemes de salut mental i/o addiccions que van rebre la formació per esdevenir agents de suport entre iguals. En segon lloc, 69 professionals sanitaris i socials dels equips d’atenció a la salut mental de les dues entitats. A més, van haver-hi 77 persones amb malaltia mental que van rebre l’atenció per part dels agents de suport entre iguals.

La Dolors participa al grup de rehabilitació funcional bàsica, tant a les sessions que es fan a Vic com a la Llar Residència de Manlleu. Segons explica, l’objectiu del seu rol és “acompanyar a les persones amb la teva experiència i, sobretot, donar esperança”. Per la Dolors, haver realitzat aquesta formació “m’ha servit per conèixer-me millor, agafar més confiança i autoestima”. A més, “m’ha permès conèixer altres persones, compartir experiències i coneixements, i empoderar-nos tant de forma individual com a nivell de grup”.

“Aquesta experiència m’ha ajudat a superar pors i a tenir millor qualitat de vida”, explica la Betty, que també ha realitzat el curs i està fent les pràctiques a Osonament. Ella està donant suport a les activitats de Club Social i en sortides de cap de setmana. “He pogut explicar a les persones ateses la meva experiència i les eines que a mi m’han anat bé en el meu procés de recuperació”. Per la Betty, no és una relació unidireccional: “Veure que t’escolten i et demanen, també m’ajuda a nivell personal. Torno a estar enamorada de la vida. Vull aprendre més i continuar ajudant”.

La Mònica està fent les pràctiques tant a Osonament com al Consorci Hospitalari de Vic en diferents grups. “M’ha ajudat veure que formava part de veritat de l’equip assistencial, que la figura de l’agent de suport entre iguals no és una figura simbòlica”. “Quan les persones expliquen les seves experiències es creen moments de molta empatia. Et fas molt càrrec de les situacions que relaten. A vegades creus que no els podràs ajudar, però només acompanyant i fent escolta activa, ja ho estàs fent”.

L’Ester està donant suport a l’equip del Centre de Dia CADO i en d’altres activitats puntuals. Aquesta setmana, per exemple, va oferir una xerrada sobre drogodependències a alumnat de 3er d’ESO de l’Institut de Roda de Ter. Té molt a aportar a les persones ateses: “Penso que puc aportar la meva experiència, el resultat visible de la meva recuperació i esperança i, sobretot, que després de tants anys de consum hi ha possibilitat de reconstruir una nova vida sense substàncies. A nivell personal, poder fer d’agent de suport també li aporta molt: “Em reforça el mantenir-me abstinent i continuar creixent com a persona. M’he adonat d’habilitats que tinc i no sabia, a deixar-me conèixer i a controlar molt les meves emocions que, per mi, és la base del manteniment”.

l’Ester, impartint la xerrada sobre drogodependències a l’Institut de Roda de Ter.
la Mònica, al vetsíbul d’Osonament
La Dolors, en un dels grups on participa com a agent de suport.
La Betty, en una sessió de seguiment amb el seu referent, Ruben del Rio.