45 anys d’atenció a les necessitats de Logopèdia a la comarca d’Osona

El 2023 ha estat el darrer any de funcionament de l’històric Servei de Logopèdia d’Osonament, que va néixer amb la posada en marxa de la Fundació, l’any 1979. Al llarg d’aquests 45 anys de trajectòria, l’equip de Logopèdia ha atès a 5.800 persones entre infants, adolescents i adults. L’entitat va néixer com un servei psicopedagògic per a infants i joves, però a principis dels anys noranta, ja va anar obrint i consolidant tota una cartera de serveis de salut mental i addiccions per a adults i joves.

El 2023, doncs, ha estat un any de transició. Donada la proximitat de la jubilació de tres dels quatre membres de l’equip, s’ha anat preparant el tancament de l’àrea de manera esgraonada. A partir de l’1 de gener de 2024, la part de Logopèdia sanitària finançada pel CatSalut passa al Consorci Hospitalari de Vic (CHV). L’única logopeda d’Osonament que encara no acabava el seu procés de vida laboral a l’entitat, és subrogada al CHV.

A continuació, us deixem l’escrit que ha realitzat l’equip de Logopèdia:

“Aquest any 2023 serà el darrer any de funcionament del nostre servei. Les necessitats que hi havien a la comarca l’any 1979 són molt diferents de les que hi ha ara. S’han anat creant nous equips i serveis de logopèdia i psicologia arreu del país, tant de finançament públic com privat i la nostra organització ha anat reorientant la majoria dels seus esforços a l’atenció de les persones amb malaltia mental.

Podem dir amb orgull que, al llarg d’aquests 45 anys, el servei de logopèdia i psicologia ha atès prop de 5.800 persones entre nens, adolescents i adults i ara, de manera progressiva i acurada anirà tancant les seves portes juntament amb els darrers professionals que hi han format part.

No deixa de emocionar-nos, als darrers professionals que acabarem la nostra trajectòria laboral aquest 2023, recordar tots els anys viscuts en aquesta entitat, a la qual estem agraïts per la possibilitat que ens ha donat de desenvolupar-nos professionalment i de poder ajudar, amb el nostre coneixement i atenció a aquests gairebé 5.800 usuaris que han passat per les nostres consultes.

Des dels orígens com a Centre Mèdic Psicopedagògic, posteriorment reconvertit a Fundació Centre Mèdic Psicopedagògic i darrerament com a Osonament, un seguit de professionals han format part de la nostra àrea. Nosaltres serem la darrera empremta d’un servei que no acaba, sinó que es reinventa treballant per un altre col·lectiu amb moltes necessitats.

En el transcurs del 2024 els dos professionals que encara queden del servei, anirem tancant progressiva i acuradament els tractaments que encara mantenim i afrontarem una nova etapa en la nostra vida amb la tranquil·litat que la nostra entitat seguirà treballant amb la mateixa il·lusió que vàrem començar un llunyà 1979″.