Programació d’activitats per commemorar el Dia Mundial de la Salut Mental a Osona

Osonament, el Consorci Hospitalari de Vic (CHV), l’Associació de Familiars de Malalts Mentals d’Osona (AFMMO), la Universitat de Vic – Universitat Central de Catalunya (UVic – UCC), Activament Osona i l’Agència de Salut Pública de Catalunya presenten el programa d’activitats 2019 per commemorar el Dia Mundial de la Salut Mental (10 d’octubre) a Osona. Els actes es realitzaran entre els mesos d’octubre i novembre i comptaran amb la participació de diverses entitats socials i culturals de la comarca. Enguany, el lema escollit és “Parlar i escoltar salva vides”, d’acord amb la temàtica sobre el suïcidi escollida a nivell nacional. La programació s’encetarà amb una Americana de pàdel per la Salut Mental, que es realitzarà al Club Tennis Vic dissabte 5 d’octubre de 9 a 14h.

 

ESPECTACLE D’OSONAMENT I ARNAU TORDERA

Un dels plats forts de la programació 2019 és l’espectacle “Jo bé i tu?”, una producció d’Osonament i el músic Arnau Tordera. Aquesta obra de creació col·lectiva s’estrenarà el dissabte 23 de novembre a l’Atlàntida de Vic i té com a principals protagonistes a persones ateses a Osonament i a artistes de diferents disciplines externs a l’entitat. Les entrades ja estan a la venda a la web de l’Atlàntida.

 

TEMPS DE CONTES I LECTURES SOBRE LA SALUT MENTAL

Com cada any, les biblioteques d’Osona faran una àmplia tasca per sensibilitzar la població sobre la salut mental amb la programació de Temps de contes per als més petits, a càrrec de la rondallaire Lídia Clúa, a onze biblioteques de la comarca.

A la Biblioteca Joan Triadú de Vic es presentarà el llibre Estigma: històries de vida contra l’estigma en salut mental, que recull relats publicats als blocs de l’entitat Obertament escrits per ciutadans amb problemes de salut mental que han patit estigma. Es farà el dimecres 23 d’octubre a les 19h.

També es realitzarà la desena edició del Club de lectura comarcal, on es parlarà del llibre Professió del pare, de Sorj Chalandon. Conduiran l’activitat Daniel Jiménez, psiquiatre del CHV i Rosa Rubio, activista d’Activament Osona. L’acte és obert a tota la població i tindrà lloc dijous 24 d’octubre a la Biblioteca de Taradell.

 

CINECLUB VIC I FÒRUM DE DEBATS

Cineclub Vic i Fòrum de Debats col·laboren en el programa des dels seus inicis amb la projecció d’un film i l’organització d’una conferència en el marc de les seves programacions estables. La pel·lícula de Cineclub Vic serà Love & Merci de Bill Pohlad, una biografia del cantant i compositor dels Beach Boys, Brian Wilson. Es projectarà el dimarts 8 d’octubre, a les 21.30h. El cinefòrum posterior estarà conduit per la psiquiatra del CHV M. José Álvarez.

Referent a la temàtica del suïcidi, Fòrum de Debats ha programat la conferència “Parlem del suïcidi: una realitat silenciada”, a càrrec de la psicòloga Cecília Borràs, presidenta i fundadora de l’entitat “Després del suïcidi-Associació de supervivents DSAS. La sessió es portarà a terme a la Sala Marià Vila d’Abadal de l’edifici El Sucre de Vic el divendres 8 de novembre.

 

ACTES A LA UVIC-UCC

La UVic-UCC acollirà dos actes. El dimecres 16 d’octubre, activistes d’Activament Osona explicaran la seva experiència relacionada amb la salut mental als estudiants que s’acostin a l’estand que es muntarà a l’exterior del Campus Miramarges. L’objectiu de la jornada “Conversem sobre salut mental” és parlar amb normalitat d’una problemàtica que afecta a 1 de cada 4 persones.

D’altra banda, l’Aula Mercè Torrents acollirà el dijous 14 de novembre la conferència de Díxit Vic “Ètica i salut mental: entre la utopia i la realitat”, a càrrec d’Ester Busquets, doctora en bioètica.

 

Consulteu la programació:

http://www.osonament.cat/wp-content/uploads/2019/09/ProgramaDiaMundial2019.pdf

A la imatge, el Club de lectura comarcal de 2018