Osonament i UVic-UCC convoquen una plaça de doctorat industrial en l’ús de les TIC aplicades al món de la salut i social

Osonament i el grup de recerca Digital Care de la Universitat de Vic – Universitat Central de Catalunya (UVic-UCC) han obert una convocatòria per cercar un doctorand industrial per desenvolupar TIC que ajudin a prevenir recaigudes de persones en fase de suport a l’abstinència de tòxics.

El centre de dia d’atenció a les drogodependències d’Osonament ofereix tres programes en funció del perfil de les persones ateses i la seva evolució: Reducció de Danys de Baixa Exigència (persona encara amb consum actiu i que no té motivació pel canvi), Reducció de Danys d’Alta Exigència (persones que ja han iniciat el procés d’abstinència i precisen suport per la  prevenció de recaigudes) i Reinserció (persones que es troben en un moment abstinent previ a la inserció comunitària).

Per a les persones del programa de reducció de danys d’alta exigència, el maneig del craving (deler, desig compulsiu de tornar a experimentar els efectes d’una substància a la qual es té addicció) és fonamental en el procés de recuperació. De fet, és el factor més important d’abandonament terapèutic. Des del centre es donen estratègies cognitivo-conductuals per treballar els pensaments, els sentiments i les conductes que es presenten durant l’abstinència i gestionar-los, però el risc de recaiguda creix els caps de setmana, festius i quan la persona no pot anar al centre durant massa dies.

Per aquest motiu, Osonament i la UVic-UCC, amb el suport de la fundació TICSalut, cerquen una persona que dissenyi una aplicació mòbil amb tecnologia xatbot que permeti a les persones en moments de deler rebre les consignes i tècniques treballades de manera personalitzada.

El projecte consisteix a descriure les necessitats, dificultats i factors de risc de les persones que estan en tractament per treballar el suport a l’abstinència a substàncies en moments de craving; explorar els factors que podrien ajudar a la prevenció de les recaigudes; dissenyar i implementar una aplicació tecnològica de xatbot; i avaluar l’impacte de l’aplicació sobre la prevenció de recaigudes i el manteniment de l’abstinència a curt (postintervenció), mig i llarg termini (6 i 12 mesos postintervenció). La data prevista d’inici del projecte és l’octubre de 2018.

El perfil de la persona doctoranda industrial que cerquen és el d’enginyer en informàtica, telecomunicacions, multimèdia o equivalent, i amb un màster en informàtica, desenvolupament UX, sociologia o àmbit sociosanitari. A més de català, castellà i anglès, es valorarà l’experiència en l’àmbit de la programació i la programació d’aplicacions mòbils, amb xatbots o en l’àmbit sociosanitari.

Pla de Doctorats Industrials de la Generalitat 

La Generalitat de Catalunya  impulsa un Pla de Doctorats Industrials per reforçar els instruments per captar el talent que genera el nostre país i situar els futurs doctors en condicions de desenvolupar projectes d’R+D+I en una empresa, amb l’objectiu de contribuir a la competitivitat i internacionalització de la indústria catalana.

L’element essencial del procés de doctorat industrial és el projecte de recerca de l’empresa o institució en què la persona doctorand desenvolupa la seva formació investigadora, en col·laboració amb una universitat o centre de recerca, i que és objecte d’una tesi doctoral. Els doctors industrials actuen així com a ponts de transferència de coneixement i contribueixen a estrènyer les relacions entre el teixit industrial de Catalunya i les universitats i els centres de recerca.