La Unitat Canina dels Mossos d’Esquadra fa una demostració amb quatre gossos a la Llar Residència d’Osonament

 

La Llar Residència de Manlleu d’Osonament ha rebut aquest matí la visita de quatre gossos molt especials: la Laika, en Hulk, l’Isis i la Cala. Són gossos de la unitat canina dels Mossos d’Esquadra de l’àrea de Sabadell. Un dels agents ha estat l’encarregat d’explicar les tasques principals d’aquests gossos a les persones residents a la Llar. Segons ha explicat, “els gossos són ensinistrats en la recerca de persones desaparegudes a la muntanya o sepultades sota les runes, en la recerca d’estupefaents o en la recerca d’explosius.

 

En cada un dels casos el gos ensinistrat assenyala una troballa de maneres diferents: el que troba persones s’asseu i borda, el que troba drogues grata el lloc concret on són, i el que troba explosius simplement s’asseu per tal d’evitar que els toqui”. La recompensa per una troballa és sempre una joguina.

 

De fet, al jardí de la Llar Residència s’ha fet una demostració perquè els presents poguessin veure de primera mà com treballen els gossos. Un agent s’ha amagat entre uns arbustos i la gosseta Cala l’ha hagut de trobar. No li ha costat gaire i, tal com havia explicat l’agent, s’ha estat allà fins que hi ha anat el seu guia-amo, el qual l’ha obsequiat amb un “xurro” (una joguina). Segons explicava el mateix agent, “qualsevol dels nostres gossos ha de ser molt juganer i molt actiu. Per nosaltres la tasca que fan és molt important, però per ells no deixa de ser un joc”.

La visita a la Llar Residència s’ha pogut realitzar gràcies a les gestions de la regidora de l’Ajuntament de Manlleu, Carme Trillas, que també forma part del Patronat d’Osonament. Trillas ha presentat els agents de la unitat a tots els residents i, quan ha finalitzat l’activitat, els ha fet diversos obsequis, com els gegants de Manlleu, escuts solidaris de la Policia Local per a la lluita contra el càncer infantil de la campanya #pelsvalents i kits amb bosses per recollir excrements de gos.

Segons la directora de la Llar Residència de Manlleu, Inés Barenys, “així com impulsem activitats perquè els residents es vinculin a la comunitat, també és important que la comunitat entri a la llar i si és amb activitats com la d’avui, en què tant els usuaris com els propis professionals podem viure una experiència diferent i aprendre, encara molt millor. A més, l’activitat amb gossos és molt terapèutica per les persones amb problemes de salut mental i gaudeixen molt.

Pel cos dels Mossos d’Esquadra, aquestes visites a diferents centres com el d’Osonament “tenen l’objectiu d’apropar la figura policial i el gos policia a les persones i oferir una activitat per millorar la seva qualitat de vida amb la creació d’una interacció amb l’agent i l’animal”.

Fotos: Marc Sanyé / Osonament