Il·lusions a taula es destina a un servei pioner d’Osonament per atendre als joves amb problemes de salut mental a través de les TIC

Osonament i la Universitat de Vic – Universitat Central de Catalunya (UVic-UCC) a través del Centres d’Estudis Sanitaris i Socials (CESS), han estat les entitats beneficiàries de la sisena edició del sopar solidari Il·lusions a taula, que organitza el Rotary Club de Vic-Osona i que té per objectiu recaptar fons per a una causa social. Els donatius que s’obtinguin amb l’àpat que Nandu Jubany servirà al recinte firal del Sucre de Vic, divendres 17 de maig, es destinaran a la creació d’un servei “TerapèuTIC” pioner en la intervenció precoç dels problemes de salut mental i addiccions dels joves d’Osona atesos a Osonament. El servei comptarà amb el suport del CESS de la UVic-UCC en la vessant de recerca.

Aquest dimecres s’ha realitzat la roda de premsa de presentació d’aquesta nova edició de l’esdeveniment, que reuneix cada dos anys una àmplia representació de la societat civil, política  i empresarial d’Osona.

El responsable de la 6a edició d’Il·lusions a Taula de Rotary Club de Vic-Osona, Àngel Aibar, ha explicat que l’esdeveniment “reflecteix la voluntat de servei de Rotary vers la societat”. I ha confirmat que “en les 5 edicions passades, s’han recollit un total de 370.000 euros, gràcies a la col·laboració de tota la comarca i de Nandu Jubany”.

Mercè Generó, gerent d’Osonament, ha remarcat la importància de crear un servei per als joves de 14 a 30 anys on s’apliquin les noves tecnologies. Segons ha afirmat, “ens arriba finançament per tractar els joves a partir dels 18 anys, però fa anys que hem detectat la necessitat de fer una intervenció precoç en edats més primerenques. L’objectiu és oferir una intervenció més atractiva a través de les TIC per millorar el pronòstic evolutiu. Volem facilitar la recuperació del projecte de vida de persones joves. Capacitar-les i ajudar-les a ser persones autònomes i actives. Així mateix, creiem fermament que estem davant d’un projecte innovador que es podrà replicar a tot Catalunya”.

La coordinadora del CESS de la UVic-UCC, Marina Geli, ha explicat que “el CESS permetrà integrar en el projecte la recerca científica, buscant la innovació i l’excel·lència assistencial”. Així mateix, “permetrà incorporar experiències que s’estan fent a nivell internacional i avaluar  l’impacte de l’aplicació en les persones joves d’Osonament”.

Geli també ha destacat que “el 2018, Osona Salut Mental va tractar 1.649 joves d’entre 14 i 30 anys per problemes de salut mental i addiccions, un total del 6% de la població objectiu”. I ha posat sobre la taula algunes dades que evidencien la necessitat de treballar amb el col·lectiu juvenil. “Actualment, la primera causa de mort dels joves de Catalunya és el suïcidi, per davant dels accidents de trànsit”. A més, “entre un 10 i un 20% presenten símptomes relacionats amb la salut mental”. Segons la coordinadora del CESS, “estem tractant a nadius digitals, i per això hem d’incorporar les noves tecnologies, tant per millorar l’adherència al tractament com trobar els factors de risc”. Les noves tecnologies “permetran monitoritzar activitats de rehabilitació realitzades a distància, apropant la recuperació a la persona atesa, acostar realitats d’intervenció a través de simulacions, facilitar el treball dels professionals, entre molts d’altres avantatges”. El projecte es lidera des del Grup de Recerca en Salut Mental i Innovació Social  (SAMiS) i amb la complicitat de la Càtedra de Salut Mental de la UVic-UCC. Totes dues integrades dins l’estructura de recerca del CESS.

Per la seva banda, el xef Nandu Jubany, ha explicat que Il·lusions a Taula és una “recepta perfecta que jo mateix he exportat a d’altres comarques. Amb els membres del Rotary “se’ns va ocórrer que podíem ser agraïts i aprofitar les amistats, persones individuals i empreses perquè participessin d’una causa solidària tot gaudint al voltant d’una taula”.

El president de l’exercici 2018-2019 de Rotary Club de Vic-Osona, Ramon Anfruns, ha tancat la roda de premsa anunciant que enguany el club celebra el seu 25è aniversari i reafirmant que “les passades edicions d’Il·lusions a taula han estat un èxit rotund, gràcies a la implicació total i absoluta de les entitats, teixit empresarial i societat civil de la comarca. Esperem i desitgem que un any més es torni a repetir”.