Emotiu acte institucional del 40è aniversari d’Osonament

 

L’Auditori Marià Vila d’Abadal d’El Sucre de Vic es va omplir divendres per la celebració del 40è aniversari d’Osonament, un acte molt emotiu que va ser conduit per la periodista i psicòloga, Sílvia Cóppulo i presidit pel conseller de Treball, Afers Socials i Famílies, Chakir El Homrani i per la consellera de Salut, Alba Vergés. Gairebé 250 persones van seguir una commemoració que va reunir a persones ateses, professionals, famílies, membres dels patronats dels 40 anys i una extensa representació de la societat osonenca i que va tenir present en tot moment a Joaquim Vivas, primer president de la Fundació i patró durant tots aquest anys, traspassat vuit dies abans.

La consellera Vergés va destacar “la capacitat d’innovar” d’Osonament. “Vau creure i creieu en les capacitats de totes les persones i entre tots hem de continuar lluitant. No podem fallar com a societat”. Per la seva banda,  Chakir El Homrani va destacar que Osonament “és un exemple i una referència en l’àmbit de la salut mental. Atenent i apoderant persones, a la vegada que fent comunitat a partir d’una veritable inclusió social.”

Un model d’integració

La commemoració va començar amb uns parlaments molt emotius de l’alcaldessa de Vic, Anna Erra, de la gerent de l’entitat, Mercè Generó i del president del patronat de la Fundació, Joan Roca. Erra va destacar que “l’aniversari d’Osonament és també un aniversari pel nostre territori. Una entitat que ha crescut i millorat moltíssim, amb un model integral entre salut i social”.

Generó va tenir un agraïment per totes les persones que han format i formen part d’Osonament i en especial a les persones que van iniciar aquest projecte fa 40 anys, els professionals Bernat Bauzà, Josep M. Caralt, Carme Casellas, Nuria Mata, Jordi Folch, M.Rosa Roca, Marta Pou i Carme Ventura i a la primera junta. “D’aquella primera junta volem tenir un agraïment especial a en Joaquim Sarrate, que encara avui continua vinculat a l’entitat i sobretot al primer president, en Joaquim Vivas i membre actiu del Patronat fins la setmana passada que ens va deixar”. Les paraules d’homenatge de Generó cap a Vivas van generar un dels moments més sentits de la vetllada.

Finalment, Joan Roca va destacar  que “Osonament ha creat model i una vegada més Osona és pionera en un projecte que serveix d’exemple a seguir. Atendre les persones com es mereixen és una de les coses que ens ha de fer sentir orgullosos com a comarca”.

“El color de la vida. 40 anys de salut mental a Osona”

El segon bloc de l’acte anava dedicat a la presentació del llibre “El color de la vida. 40 anys de salut mental a Osona”, a càrrec de l’infermer de salut mental Joan López i del seu autor, el periodista vigatà Toni Coromina. López va explicar que feia molts anys que uns quants professionals de l’àmbit de la salut gestaven la idea de l’elaboració d’aquest llibre “perquè part de l’experiència que vam viure en primera persona i conjuntament amb molta d’altra gent, no quedés en l’oblit”.

En la seva intervenció, Coromina, a més d’explicar l’aportació dels professionals en l’elaboració del llibre, va destacar “l’inestimable testimoni directe de les persones afectades per trastorns mentals i addiccions, i la seva valentia a l‘hora de lluitar i encarar el sofriment”, un testimoni que va definir com “una glopada d’oxigen, de realitat i una injecció de vitamines existencials”.

L’esdeveniment també va tenir un espai per donar veu als diferents consellers i conselleres de salut i benestar social que al llarg dels últims anys han tingut relació amb l’entitat. D’aquesta manera, el públic va poder veure els missatges en vídeo d’Anna Simó, Josep Lluis Cleries, Boi Ruiz, Neus Munté i també de la que ha estat fins recentement directora del Pla Director de Salut Mental  i Addiccions del Departament de Salut, Cristina Molina.

Connexió amb Brusel·les

Acte seguit es va viure un dels moments més distesos de la vetllada, amb la connexió en directe amb l’exconseller de salut, Toni Comin, que parlava des de Brusel·les. El futur eurodiputat va apuntar que “Osona i Girona han liderat el canvi de model d’atenció a les persones amb problemes de salut mental i addiccions a escala mundial”. Un model que consisteix en posar a la pràctica el pla director de salut mental, “fet que Osonament ha sabut fer molt bé”, va dir al seu torn l’exconsellera de Salut i coordinadora del CESS de la UVic-UCC, Marina Geli, que també és patrona de l’entitat en representació de la universitat. Geli va intervenir presencialment a l’acte, apuntant els reptes de futur que ha de tenir aquest àmbit junt amb dos psiquiatres dels inicis de la Fundació, Jordi Folch i Carles Martínez. Aquests darrers van recordar els orígens de  l’atenció a la salut mental de la comarca, quan aquest àmbit era pràcticament un desert. “Teníem molta il·lusió. Érem una gran coral que fèiem de tot”, va apuntar Martínez. Tots van destacar que els reptes passen ara per potenciar la recuperació funcional de les persones que conviuen amb un diagnòstic de salut mental i la recuperació d’un projecte de vida.

 

Homenatge als diferents presidents de la Fundació

L’acte també va voler retre homenatge als presidents que ha tingut la Fundació des dels seus inicis: Joaquim Vivas (1978-1984), Josep Aguilar (1984-1994), Jacint Codina (1994-1995), Ramon Vall (1995-2001), Enric Castellnou (2001-2003), Jaume Mas (2003-2007), Miquel Arisa (2007- 2011) i Joan Roca (2011- Actualitat). Els consellers Vergés i El Homrani els van lliurar una talla de fusta fabricada a Areté.

Montserrat Vivas i Èlia Casarramona, filla i néta de Joaquim Vivas, van recollir l’obsequi i van destacar “la humilitat i el respecte” que tant el caracteritzava. “El meu avi sempre destacava el gran equip d’Osonament, on va treballar amb molta il·lusió i on va fer grans amics”, va recordar Casarramona. L’acte va posar punt i final amb una foto dels professionals de l’organització i un refrigeri servit per Sambucus a la Sala Coll i Bardolet.

ARTICLE OPINIÓ MARINA GELI

40 anys d’Osonament

VÍDEO ACTE

VÍDEO CORPORATIU D’OSONAMENT

FOTOS